01. avg 2024.

Incident u opštinskim prostorijama u Štrpcu

Radio Borzani Brezovica saopštio je juče da njihovom novinaru Saši Iliću nije dozvoljeno da prisustvuje sastanku u zgradi Opštine Štrpce, koji je bio organizovan sa meštanima Gornje Bitinje zbog problema sa vodosnadbevanjem.

Iako je kako se navodi, novinar prijavio svoj dolazak na portirnici i dobio dozvolu za ulazak u zgradu opštine, gradonačelnik Dalibor Jevtić odmah je reagovao kada je Ilić ušao u salu gde se sastanak održavao.

„Prema rečima novinara, gradonačelnik je odmah prišao i zatražio da napusti salu. Kada je Ilić pokušao da se predstavi kao novinar Radio Borzanija, gradonačelnik je negirao njegovu novinarsku ulogu i rekao mu da će pozvati policiju kako bi ga izbacili iz sale. Ilić je zatim snimio situaciju i mirno napustio prostoriju“, navodi Radio Borzani Brezovica u objavi na svojoj Fejsbuk stranici, gde je postavljen i video snimak događaja iz prostorije opštine Štrpce gde se održavao sastanak.

U objavi se dodaje da ovakvo ponašanje gradonačelnika postavlja ozbiljna pitanja o profesionalizmu i pristupu građanima.

„Predsednik opštine treba da obezbedi da se ovakve situacije ne ponavljaju i da se ponaša u skladu sa standardima poštovanja prava novinara i građana. Opština Štrpce, koja je nekada bila uzor zdrave sredine, suočava se sa ozbiljnim problemima. Stanovništvo se naglo iseljava, a zapošljavanje je često privilegovano za one koji su bliski opštinskim vlastima. Ovi problemi uzrokuju značajan revolt među građanima, koji su primorani da napuste svoj kraj u potrazi za boljim životom. I umesto da se gradonačelnik bavi rešavanjem nagomilanih problema žitelja Sirinićke župe on izbacuje ljude iz opštinske zgrade“, zaključuje Radio Borzani Brezovica.

Na snimku koji je objavio Radio Borzani Brezovica na društvenim mrežama vidi se trenutak kada se gradonačelnik obraća rečima: „Pozovite policiju, sastanak će biti nastavljen kad izađe ovo lice (Saša Ilić) zato što ima prijavu da prenosi lične podatke, ima već prijavu u policiji da je prenosio informacije koje ne smeju da se prenose javno i iz tih razloga ovo lice koje nije novinar ne sme da bude ovde. Pozovite policiju.“

Zatim se čuje Saša Ilić koji kaže: „Predsednik opštine izbacuje novinara Radio Borzanija iz sale.“

„Ti novinar nisi i to smo našli na sajtu udruženja i pitali smo…“, odgovorio je Jevtić.

Ilić je zatim rekao da je prisutan kao privatno lice, na šta je gradonačelnik Štrpca odgovorio: „Ne možeš da budeš kao privatno lice, ovo je sastanak sa meštanima Popovca, a ti nisi meštanin Popovca.“

Nakon toga Jevtić je zatražio da se pozove obezbeđenje, a Ilić je napustio opštinske prostorije.

Oglasila se Opština Štrpce

Opština Štrpce objavila je na Fejsbuk stranici  „obaveštenje o današnjem incidentu“, koje Medija centar Čaglavica prenosi u celosti.

„Opština Štrpce ovim putem želi da obavesti javnost, radi istine, o današnjem incidentu kada je na sastanku sa meštanima sela Gornja i Donja Bitinja koji je održan u sali Skupštine opštine Štrpce, bez dozvole lice S.I. koje se predstavilo kao novinar, bez saglasnosti i dozvole ušao u skupštinsku salu i tom prilikom kada je od njega zatražena legitimacija/akreditacija novinara, on je nije pokazao (jer je i ne poseduje) i umesto da na zahtev predsednika opštine napusti prostoriju u kojoj se sastanak održavao, on je upotrebio telefon i tom prilikom snimao, bez dozvole, učesnike sastanka i samog predsednika. Nakon više zahteva i upozorenja predsednika opštine da S.I. napusti prostoriju jer se lažno predstavlja kao novinar i već duže vreme na teritoriji opštine Štrpce snima neovlašćeno i putem društvenih mreža objavljuje snimke i informacije pri tom kršeći nekoliko zakona, S.I. je tražio da sastanku prisustvuje kao privatno lice. Tek nakon odbijanja i tog zahteva od strane predsednika opštine jer nije meštanin Gornje i Donje Bitinje, S.I. je napustio prostoriju u kojoj se sastanak održavao.

S.I. je snimak postavio na društvene mreže iako je bio upozoren da ne sme neovlašćeno da snima sam sastanak i učesnike. Na zahtev Opštine Štrpce Nezavisna komisija za medije Kosova nas je pismeno obavestila da „Radio Borzani“ nema važeću licencu ovog tela zaduženog za medije na Kosovu.

Činjenice su sledeće:

1. S.I. nije imao akreditaciju/legitimaciju novinara i lažno se predstavio kao novinar;

2. Radio Borzani nije licenciran kao medij na Kosovu;

3. S.L. je neovlašćeno snimao sastanak i isti snimak objavio na društvenim mrežama.

O dodatnim navodima koje su obavljeni na društvenim mrežama pod imenom „Borzanionline“, o tome ko je blizak i kojim vlastima, ko dobija i kakve poslove, ugovore, donacije i tome slično kao i mnogo toga drugog vezano za S.I. koji se lažno predstavlja kao novinar, javnost će biti do detalja upoznata pošto je sam gospodin S.I. to tražio svojim pisanjem i netačnim objavama o predsedniku opštine Štrpce.

Opština Štrpce će uvek stajati na raspolaganju medijima, posvećeni transparetnosti i poštujući pravne regulative na snazi. Oni koji se lažno predstavljaju, neovlašćeno snimaju i fotografišu, moraće pred zakonom da odgovaraju i svakako daju odgovor na ključno pitanje – koji je motiv takvog njihovog delovanja“, navodi se u obaveštenju.

Šta kaže Saša Ilić

Saša Ilić poslao je Medija centru Čaglavica ugovor o radu na određeno vreme koji je sklopio sa preduzećem „Radio Borzani Brezovica“, zatim registracioni list, kao i novinarsku akreditaciju.

„Ja sam novinar i to je činjenica. Nama je portal u izradi, a dok ne bude završen informacije i video sadržaje objavljujemo na društvenim mrežama“, rekao je za Medija centar Čaglavica Saša Ilić.


Izvor: www.medijacentar.info

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend