13. sep 2024.

Prijavite se na treninge na temu izveštavanja o javnim finansijama

Ukoliko želite da naučite ili usavršite tehnike istraživačkog novinarstva u oblasti zloupotrebe javnih finansija, prijavite se na naš osnovni ili napredni trening.

Trening je namenjen novinarima/kama koji/e se bave ili žele da se bave istraživanjem zloupotreba javnih finansija i procesima javnih nabavki te žele da usavrše znanje u toj oblasti.

Osnovni trening 23. i 24.9. će biti organizovan ONLINE (Zoom platforma) i obuhvata: kako do informacija od javnog interesa kroz Google, veštačku inteligenciju (AI) i zahteve, analiza javnih nabavki putem otvorenih baza podataka (Portal javnih nabavki i dr.), kako do ključnih informacija o firmama i njihovim finansijama i kako na kreativan način predstaviti medijske sadržaje.

Napredni trening 3. i 4.10. će se održati uživo, u Beogradu. Polaznicima koji ne žive u Beogradu biće pokriveni troškovi prevoza i smeštaja. Napredni trening obuhvata: koje su ključne institucije u sistemu javnih nabavki, njihove uloge i nadležnosti, uloga Državne revizorske institucije (DRI) u kontroli trošenja javnih sredstava, kako razumeti izveštaje DRI, kako pratiti javne nabavke u svojoj zajednici. NAPOMENA: za pohađanje naprednog treninga je neophodno osnovno predznanje o Portalu javnih nabavki.

U produžetku se nalazi prijavni obrazac za osnovni i napredni trening na temu izveštavanja o zloupotrebama javnih finansija i javnih nabavki u Srbiji, a koji se realizuje uz podršku USAID-ovog projekta za unapređenje javnih nabavki.

LINK ZA PRIJAVUhttps://forms.gle/YpbdGwueqvuc8A4U7

ROK ZA PRIJAVE je sreda, 18.9.2024. do 23:59 časova.

Prijava se odnosi na osnovni i napredni trening. Možete se prijaviti za jedan od dva treninga, ili za oba.

Polaznice i polaznici će biti obavešteni da li su primljeni na osnovni trening najkasnije 20.9.

Polaznice i polaznici će biti obavešteni da li su primljeni na napredni trening do 24.9.

Organizatori preporučuju pohađanje osnovnog pa naprednog treninga, ali novinari/ke se mogu prijaviti na napredni trening bez obzira da li su prethodno učestvovali na osnovnom treningu, sa napomenom da moraju od ranije poznavati rad Portala javnih nabavki.

Za sva pitanja i eventualne nejasnoće pišite na office@cins.rs (najkasnije 18.9. do 14h kako bismo imali vremena da odgovorimo na sva pitanja).

Srećno!

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend