19. sep 2024.

Formirana Radna grupa za izradu radne verzije Nacrta zakona o javnim medijskim servisima

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija donelo je odluku o formiranju Radne grupe za izradu radne verzije Nacrta zakona o javnim medijskim servisima.

Zgrade RTV-a i RTS-a (foto: Cenzolovka)

Radnu grupu čini 14 članova, koji su predstavnici Ministarstva informisanja i telekomunikacija, javnih medijskih servisa, kao i novinarskih i medijskih udruženja. Predsednik Radne grupe za izradu radne verzije Nacrta zakona o javnim medijskim servisima je ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić, a njegov zamenik je državni sekretar za javno informisanje Miloš Garić.

U Radnoj grupi su i Gordana Konstantinović iz Udruženja novinara Srbije (UNS), Sanja Kljajić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Veljko Milić, predstavnik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), Dragan Traparić iz Društva novinara Vojvodine, Saša Mirković iz Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Ferenc Berček, predstavnik RAB Srbija i Emilija Marić iz Udruženja elektronskih medija ComNet.

Za članove Radne grupe izabrani su i Siniša Otašević iz Sindikata novinara Srbije (SINOS) i Dane Markovski iz Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija Nezavisnost, član Radne grupe.

U izradi radne verzije Nacrta zakona o javnim medijskim servisima u okviru Radne grupe učestvovaće i samostalni stručnjak u oblasti elektronskih medija, profesor Rade Veljanovski, kao i predstavnica Radio-televizije Srbije Marijana Gojković (RTS) i predstavnica Radio-televizije Vojvodine (RTV) Sanja Jašarević Kužić.

Administrativno-tehničke poslove za potrebe Radne grupe obavljaće Maja Milenković, šef Odseka za normativne poslove u Sektoru za informisanje i medije Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

Ova Radna grupa ima zadatak da izradi tekst radne verzije Nacrta zakona o javnim medijskim servisima sa Obrazloženjem, i dostavi ga Ministarstvu informisanja i telekomunikacija najkasnije do 1. novembra ove godine.

Kako se navodi u Odluci o formiranju Radne grupe, verzija Nacrta zakona koju članovi usaglase, mora biti usklađena sa merama koje su predviđene Strategijom razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji u periodu od 2020. do 2025. godine i harmonizovana sa pozitivno pravnim propisima Evropske unije iz ove oblasti.


A. N.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend