20. sep 2024.

Medijska komisija „Medijakultu“ za dostupnost sadržaja ciljnoj grupi dala veći broj poena od maksimalnih 10

Bodovne liste, u koje je Udruženje novinara Srbije (UNS) imalo uvid, pokazale su da su svi članovi komisije koji su odlučivali o raspodeli sredstava na konkursu za sufinansiranje medijskih projekata Pokrajine Vojvodina Zadruzi „Medijakult“ za dostupnost sadržaja ciljnoj grupi dali veći broj poena od maksimalnih 10.

Bez obzira na to što se nula poena daje za sadržaj koji nije dostupan, četiri za sadržaj koji je delimično dostupan, sedam bodova za sadržaj koji je uglavnom dostupan, 10 za sadržaj koji je u potpunosti dostupan ciljnoj grupi, „Medijakult“ je od Branka Sančanina i Biljane Ratković Njegovan dobio 15, dok je od Miodraga Miljkovića dobio 20 poena.

To su pokazale liste, koje je UNS-u, nakon slanja zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, prosledio Pokrajinski sekretarijat za kulturu, informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Ukoliko je u pitanju greška, istu su napravili Miodrag Miljković, Branko Sančanin i Biljana Ratković Njegovan.

Projektu proizvodnje sadržaja koji je, sudeći po ocenama članova komisije, dostupniji od potpuno dostupnog, svi članovi komisije su raspodelili 10 od 15 poena za kapacitete iako će ga u celosti realizovati druga lica, jer predlagač za to nema kadrove i opremu.

Po Zakonu o javnom informisanju i medijima i Pravilniku o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, za proizvodnju sadržaja drugo lice može „angažovati učesnik konkursa koji ne raspolaže odgovarajućim kapacitetima“ i to „za proizvodnju medijskog sadržaja čija vrednost ne prelazi 20 odsto od iznosa sredstava koji je organ dodelio za realizaciju projekta.“

Projekat koji Zadruzi „Medijakult“, suprotno Zakonu, praktično realizuju druga lica jer predlagač projekta za to nema kadrove i opremu, komisija je ocenila u proseku sa 96,67 od maksimalnih 100 bodova.

UNS je više puta pisao o ovome, ali iz Pokrajinskog sekretarijata nisu tražili ponovno bodovanje ni poništavanje konkursa, već su u odgovoru UNS-u, pozivajući se na smernice, tvrdili da Zadruga „Medijakult“, koja je za realizaciju celokupnog projekta angažovala druga lica, nije postupila suprotno Zakonu o javnom informisanju i medijima.

Iz Pokrajinskog sekretarijata naveli su da u Smernicama za definisanje i pravdanje troškova projekata proizvodnje medijskih sadržaja piše da se kao personalni troškovi priznaju troškovi angažovanja lica koji imaju registrovanu preduzetničku delatnost i sa kojima je potpisan ugovor o saradnji na realizaciji projekta. U ovim smernicama piše i da se ograničenje od 20 odsto odnosi na drugo pravno lice, dok za fizička lica ništa nije precizirano.

Ipak, advokat UNS-a Gordana Konstantinović ističe da su Zakon i Pravilnik iznad Smernica i da u hijerarhiji pravnih akata smernice ne postoje. Ona dodaje da to što se neko pozvao na smernice ne može da ga oslobodi odgovornosti kada je prekršen Zakon.

„ZJIM je po tom pitanju jasan, kao i Pravilnik.  Ovakvo postupanje jeste izigravanje Zakona, jer da je namera zakonodavca bila da se ograničenje odnosi samo na pravna lica, a ne i na preduzetnike, tako bi pisalo. U svakom slučaju, taj deo Smernica nije u skladu sa Zakonom i Pravilnikom“, rekla je ona.

Inače, članovi komisije Miodrag Miljković i Branko Sančanin su ovom projektu dali maksimalnih 100 poena, dok je Biljana Ratković Njegovan projekat ocenila sa 90 poena.

UNS je ranije utvrdio da je za Biljana Ratković Njegovan za članicu komisije imenovana na predlog Društva novinara Vojvodine (DNV). Medijski sadržaj nastao u okviru projekta Zadruge „Medijakult“ će, kako je navedeno u Rešenju o raspodeli sredstava, biti emitovan na portalu čiji je DNV izdavač – „Vojvođanski novinar“. U trenutku odlučivanja u komisiji Ratković Njegovan bila je operativni urednik ovog portala.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend