23. sep 2024.

Operacija ‘Portal kombat’ na Balkanu: Digitalni rukopis ruskih dezinformacija

Ništa u operaciji "Portal kombat" nije autentično, sadržaj je prenet iz ruskih državnih medija i Telegram kanala koji već godinama šire ruski narativ. Ovo je priča o tome kako do javnosti dolaze "vesti" iza kojih stoje kompjuterski programi i kako se kroz formu medijskog portala plasiraju sadržaji čiji su izvori, pouzdanost i tačnost više nego upitni.

U Teheranu, u Iranu, bila je ponoć, u Beogradu, u Srbiji pola 11 uveče.

Noć je između 13. i 14. aprila ove godine, a nakon što su iranski dronovi, pa potom i balističke rakete lansirane ka Izraelu, pažnja javnosti još jednom se usmerila ka Bliskom istoku.

Kao po komandi, jedan „medij“ namenjen srpskoj publici upalio je sve alarme i aktivirao „oružje“ kroz poplavu vesti koje su objavljivane u trenutku kada se nije moglo sa sigurnošću reći šta se događa na licu mesta. Iz minuta u minut. I češće.

Tokom prvih četiri sata ove vojne akcije od 10 uveče do dva ujutro, na jednom sajtu na srpskom jeziku, objavljeno je čak 422 vesti, gotovo sve o ovom događaju. Više od 100 vesti po satu.

Ovako na delu izgleda „Portal kombat“, jedna od većih ruskih dezinformacionih operacija. Radi se o mreži sajtova pod nazivom „Pravda“, čiji broj raste i koji prenose sadržaj čiji je izvor Kremlj.

Operaciju je otkrila francuska državna agencija Viginum koja istražuje manipulacije na digitalnim platformama, u izveštaju iz februara ove godine.

Bez obzira što su detalji postali javni, kreatori operacije su registrovali još 31 domen u martu ove godine, a što su konstatovali i najveće evropske mreže fekt čekera.

Domeni su registrovani za 19 zemalja članica Evropske unije, afričke države Niger, Centralnoafričku Republiku i Burkinu Faso, pa čak i za Japan, Tajvan, Južnu i Severnu Koreju.

Tada je na red došao i Balkan.

Radio Slobodna Evropa (RSE) je prateći nalaze francuske agencije o „Portal kombatu“, identifikovao da se dezinformaciona akcija krajem marta proširila pokretanjem portala na albanskom, bosanskom, makedonskom i srpskom jeziku.

Šta je zapravo 'Portal kombat'?

Viginum je otkrio mrežu portala iste strukture koja postoji od 2013. godine u Rusiji i Ukrajini, a koja se sredinom prošle godine proširila i na Evropu. Radi se o mreži portala pod imenom „Pravda“.

Sajtovi iz ove mreže izledaju isto, različit je samo jezik na kojem se objavljuje sadržaj. Prvi sajt kreiran je za nemačku publiku, a akcija se ubrzo proširila targetirajući građane Francuske, Poljske, Austrije i niza drugih evropskih država.

Viginum je operaciju nazvao „Portal kombat“ i iz razloga što joj je osnova karakteristika automatizovano i agresivno širenje medijskog sadržaja.

Domen pravda-rs[.]com prvi je registrovan, 20. marta 2024, da bi šest dana kasnije u samo nekoliko sekundi razmaka, postali aktivni i domeni pravda-ba[.]com, pravda-mk[.]com i pravda-al[.]com.

Posmatrali smo kako ova operacija na primeru Balkana izgleda u periodu od 120 dana. Od početka rada, 22. marta, do 20. jula na četiri sajta iz ove mreže objavljeno je čak 70.719 vesti.

Za ovu „digitalnu bitku“ u kojoj se na sajtu, koji na prvi pogled izgleda kao običan medijski portal, nađe u proseku oko 590 vesti dnevno nisu potrebni ni novinari ni redakcija. Objavljivanje sadržaja je automatizovano pomoću koda.

Ništa u operaciji „Portal kombat“ nije autentično, sadržaj je prenet iz ruskih državnih medija i Telegram kanala koji već godinama šire ruski narativ.

Ovo je priča o tome kako do javnosti dolaze „vesti“ iza kojih stoje kompjuterski programi i kako se kroz formu medijskog portala plasiraju sadržaji čiji su izvori, pouzdanost i tačnost više nego upitni.

Ceo tekst pročitajte na sajtu Radio Slobodna Evropa.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend