24. sep 2024.

Novi izbor članova Saveta REM sačekaće odluku Ustavnog suda

Iako je zakonom predviđeno da će početkom novembra biti smenjeni članovi Saveta REM, ministar informisanja rekao je da će ova odluka ipak sačekati ocenu Ustavnog suda, koju je REM zatražio. Profesor FPN Rade Veljanovski kaže da je odredba o smeni Saveta REM-a donesena još 2020. godine u okviru Medijske strategije i da tada niko nije razmatrao pitanje ustavnosti.

Iako je novim Zakonom o elektronskim medijima, usvojenim prošle godine, predviđeno da članovi Saveta REM budu smenjeni i da njihove pozicije zauzmu novi članovi do 4. novembra ove godine – to se, očigledno, neće desiti.

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić je na prošlonedeljnom sastanku Radne grupe za izradu radne verzije Nacrta zakona o javnim medijskim servisima rekao da ima saznanja da se to neće desiti sve dok se Ustavni sud ne izjasni o inicijativi REM-a.

Naime, REM je pred Ustavnim sudom zatražio ocenu ustavnosti novog Zakona o elektronskim medijima koji nalaže smenu članova Saveta REM-a do 4. novembra ove godine. Profesor FPN Rade Veljanovski i član pomenute Radne grupe, kaže da je ta smena članova predviđena još Medijskom strategijom iz 2020. godine, ali da se tada niko nije bunio da li su te odredbe u skladu sa Ustavom.

Kada je to pre četiri godine uneto u Strategiju i kada smo prošle godine radili na Zakonu niko nije pomenuo ustavnost tog pitanja (smena aktuelnih članova Saveta REM-a), ali apsolutno niko. Znači ni nadležni, ni ministarstva, ni članovi Saveta REM-a, niko. E sad se to pitanje očigledno postavlja, jer je nekome u REM-u stalo da sačuva svoju poziciju – kaže Veljanovski.

On dodaje da tu ima jako mnogo problema i da to pre svega znači da se odustaje od Medijske strategije kao državnog dokumenta koji je potpisala tadašnja predsednica Vlade Ana Brnabić.

Veljanovski kaže i da nezavisna regulatorna tela zaista treba da budu neprikosnovena i da ne može svako da ih smeni kada mu se nešto ne dopada. Međutim, dodaje, to se pre svega odnosi na ona tela koja posao rade po zakonu i evropskim standardima.

Ustavni sud nema rokove u kojima on mora da obavi posao tako da se može dogoditi da cela godina koja je predviđena zakonom prođe, a da se u tom smislu ne uradi ništa. Ne bi me iznenadilo i da Ustavni sud po tom pitanju ne može ništa da se uradi iako je to deo državne strategije – ističe Veljanovski.

Veljanovski ističe i da prema novim kriterijumima za izbor članova Saveta REM-a, nijedan od aktuelnih članova ne bi mogao da zadrži svoju poziciju, uključujući i aktuelnu predsednicu Saveta Oliveru Zekić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend