27. sep 2024.

Sud u Hong Kongu osudio dvojicu novinara na zatvorske kazne

Sud u Hong Kongu izrekao je bivšem glavnom uredniku sajta Stend Njuz Čung Pui-kuena kaznu zatvora u trajanju od 21 mesec. Pui-kuen i bivši vršilac dužnosti glavnog urednika Patrik Lam prvi su novinari osuđeni po zakonu o pobuni otkako se bivša britanska kolonija vratila pod kinesku vlast 1997.

Čung je osuđen na 21 mesec, ali se očekuje da će ostati u zatvoru oko 10 meseci s obzirom na vreme koje je proveo u pritvoru.

Lam je takođe osuđen, ali je pušten na slobodu.

Internet portal bio je jedan od poslednjih u Hong Kongu koji se usudio da kritikuje vlast nakon masovnih prodemokratskih protesta 2019.

Njegovo zatvaranje u decembru 2021. usledilo je nekoliko meseci nakon gašenja prodemokratskih novina Epl dejli, čiji se osnivač Džimi Laj u zatvoru bori protiv optužbi za zaveru prema zakonu o nacionalnoj bezbednosti koji je nametnuo Peking 2020. godine.

Sud je prošlog meseca proglasio Čunga i Lama krivim za zaveru oko objavljivanja i reprodukcije „buntovnih materijala“.

Sudija Kvok Vaj-kin počeo je ročište za izricanje kazne danas sa dva sata zakašnjenja.

Advokat novinara Odri Eu zatražila je blažu kaznu, rekavši da je Lamu dijagnostikovana retka bolest i da je zabrinuta da mu bolnica koja vodi njegov slučaj neće pomoći da se leči ako ponovo bude poslat u zatvor.

Ona je tvrdila da oni ne bi trebalo da budu osuđeni na kaznu zatvora, rekavši da je njihov slučaj drugačiji jer su oni novinari čija je dužnost da izveštavaju o stavovima različitih ljudi.

Optuženi su bili u pritvoru skoro godinu dana nakon hapšenja pre nego što su pušteni uz kauciju krajem 2022.

Kvok je u svojoj presudi odbacio argument odbrane da su novinari nenamerno prekršili zakon i optužio ih da su stali na stranu demonstranata.

Pošto je Stand Njuz imao mnogo čitalaca, buntovni članci su naneli ozbiljnu štetu vladama Pekinga i Hong Konga, dodao je Kvok.

„Optuženi se nisu bavili pravim medijskim radom, već su učestvovali u takozvanom otporu u to vreme“, rekao je on.

Eu je rekla sudu da dotični članci predstavljaju samo mali deo onoga što je Stand Njuz objavljivao.

Okrivljeni su u svojim pismima za ublažavanje kazne istakli i svoju novinarsku misiju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend