03. okt 2024.

SafeJournalists, EFJ i IFJ: Pretnje smrću novinarima Tanjuga moraju da se istraže

Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ-EFJ) zajedno sa Safe Journalists mrežom u punoj su solidarnosti sa novinarima Tanjuga koji su mejlom dobili pretnje smrću zbog izveštavanja o Kosovu i Albaniji i pozivaju vlasti da odmah sprovedu istragu i počinioce privedu pravdi.

Redakciji Tanjuga je 30. septembra poslat mejl sa pretnjama smrću. Autor mejla, koji se potpisao kao „Trim Bardhi”, u pretnji kaže da će novinaru Tanjuga koji pokuša da uđe na prostor Kosova i Metohije biti „pucano u potiljak” zbog izveštavanja o Kosovu i Albaniji.

“Samo da znate da pratimo laži koje svakodnevno plasirate oko države Kosovo i Albanaca, kao što pratimo kretanje svakog novinara vaše pseudomedijske agencije na Kosovu. Budite sigurni da će neko od njih dobiti metak u potiljak sledeći put kada bude kročio na tlo republike Kosovo. Pratimo sve“, piše u mejlu.

IFJ-EFJ i SafeJournalists podsećaju na izjavu ministra informisanja Dejana Ristića, koji je rekao da je Odeljenje za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu identifikovalo da pretnja dolazi iz Albanije.

„Zahvalni smo Ministarstvu informisanja i Odeljenju za visokotehnološki kriminal Višeg tužilaštva u Beogradu što su identifikovali izvor pretnje. Ministarstvo je pokazalo kako može da reaguje u najkraćem mogućem roku i očekujemo da će učiniti isto u sličnim slučajevima u budućnosti, posebno kada pretnje dolaze sa teritorije na kojoj ministarstvo ima ovlašćenja. Oni koji upućuju pretnje smrću moraju biti kažnjeni. Novinari moraju da se osećaju zaštićeno i da im se garantuje pravo da se slobodno kreću i obavljaju svoj posao bez straha od napada”, saopštila je SafeJournalists mreža.

„Najoštrije osuđujemo jezive pretnje smrću novinarima Agencije Tanjug. Novinari moraju biti u mogućnosti da obavljaju svoj posao, uključujući i na teritoriji Kosova, bez straha da će biti „upucani u glavu“. Pretnje smrću medijskim profesionalcima su napad na slobodu medija i pravo javnosti da zna. Ključno je obezbediti brzu i detaljnu istragu pretnje smrću, kako bi se počinioci odvratili od ponavljanja sličnog kriminalnog ponašanja u budućnosti“, saopštio je IFJ-EFJ.

U saopštenju se dodaje da pretnje smrću predstavljaju ozbiljan napad na slobodu medija i dodatno ugrožavaju bezbednost novinara koji svakodnevno rade u sve težim uslovima.

Prema poslednjem monitoringu platforme Media Freedom Rapid Response (MFRR), od januara je bilo dvanaest incidenata pretnji smrću novinarima, od kojih deset u onlajn prostoru.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend