04. okt 2024.

Ministar ne vidi razlog zašto bi trebalo medije da obaveštava o svojim posetama (VIDEO)

Iako kišan dan u severnom delu Mitrovice, to nije sprečilo kosovskog ministra administracije lokalne samouprave da i danas, po treći put ove nedelje – poseti Sever.

Eljberta Krasnićija, u društvu lokalnog gradonačelnika, Erdena Atića, zatekli smo na mitrovačkom šetalištu, u novootvorenom restoranu Missini.

Tu se kratko zadržao, a potom, uz čitavu delegaciju i obezbeđenje – otišao u pravcu Bošnjačke mahale gde ga je čekalo vozilo.

Razlog ni ove njegove posete, odnosno koja će mu danas ministarska aktivnost biti na Severu, nije poznato.

Ni ovoga puta, ovaj visoki zvaničnik – posetu nije najavio.

Upitali smo ga zbog čega, a on kaže: „Zašto bih ih najavljivao?“.

Inače, posete ministara kosovske vlade Severu učestalije su, odnosno gotovo svakodnevne, poslednjih meseci.

Sve one, za sada, prolaze bez obaveštavanja lokalnih medija iako je u više navrata, uz delegaciju Prištine, dolazilo više medijskih ekipa na albanskom.

Kada lokalni mediji i uspeju da saznaju i izveštavaju o njihovim posetama, ovim ministrima je teško prići.

Oni prolaze na zastajući, često ignorišući pitanja lokalnih redakcija. Sa sobom ne vode prevodioce, pritom odbijajući da govore na srpskom ili engleskom.

Kako ove zvaničnike praktično presrećemo mesecima unazad, izveštavanje o njihovim posetama često rizikuje da poprimi tabloidni karakter, čime se kompromituje rad, kako lokalnih redakcija, tako i samih zvaničnika.

Na to smo danas ukazali upravo ministru Krasnićiju, jednom od visokih zvaničnika koji Sever najviše i posećuju.

„Vi ste zvaničnik, zašto mi moramo Vas ovako uvek da jurimo? Jako je kompromitujuće i za nas i za Vas“, ukazala je ovom ministru danas novinarka našeg portala.

On kaže:

„Nisam Vas ja ni zvao da me jurite“.

Na njenu konstataciju da bi mediji trebalo da izveštavaju o posetama visokih zvaničnika, kao što je on, Krasnići je poručio da ima ukupno 38 opština koje on obilazi i, kako kaže, posete nigde i ne najavljuje.

Krasnići nije želeo da odgovara na ostala naša pitanja, a nije bilo moguće ni insistirati na tome, jer njegovo obezbeđenje nije dozvolilo da mu se priđe.

Krajem avgusta meseca, urednice dva lokalna medija, KoSSev portala i Radija Kontakt Plus, obratile su se pismom upravo Krasnićiju, ali i ministru unutrašnjih poslova Dželjalju Svečlji i ministarki pravde, Aljbuljeni Hadžiju, kao ministarskom trojcu koji je na Severu najčešće.

U pismu su urednice dve redakcije ukazale ovim zvaničnicima upravo na ove probleme.

Do danas, odgovor na ovo pismo, ni od jednog od njih – nije stigao.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend