07. okt 2024.

NUNS: Đurđević Stamenkovski i Mesarović da prestanu da targetiraju novinarku Ljiljanu Stojanović

Napadi na urednicu Regionalne informativne agencije Jugpress Ljiljanu Stojanović od strane provladinih tabloida, zbog pitanja koje je postavila ministarki Milici Đurđević Stamenkovski na konferenciji za medije koja je u subotu održana u Leskovcu, traju već tri dana. Ovi mediji su optužili novinarku da je napala i osudila ministarku ukazujući joj „da ne može da se poziva na povećanje nataliteta, jer je i sama kasnije rodila decu”, navodi NUNS.

Stojanović je na konferenciji pitala ministarku, kako se navodi, koliko godina je imala kada je rodila prvo dete, budući da je ranije iznela zamerku ženama da rađaju u kasnim godinama.

Nakon toga urednica Jugpress-a je optužena da je „Šolakova novinarka“, a da je pitanje koje je postavila „primitivno zadiranje u privatnost” i “čist bezobrazluk i očigledno nedostatak argumenata”, navodi se.

Televizija Informer se detaljno bavila ovom temom u jutarnjem programu, piše ovaj medij.

Pritiscima se pridružila i ministarka privrede Adrijana Mesarović koja je takođe bila na pomenutoj konferenciji za medije u Leskovcu. Ona je na svom nalogu na Instragramu napisala da „takvi komentari ne samo da pokazuju opsesivnu mržnju prema ženama i majkama, već i brutalnu mržnju prema svemu što vlast radi za građane Srbije“, piše NUNS.

“Ne smemo da ćutimo onima koji crtanjem meta i ponižavanjem žena rodilja i nerodilja očigledno pokušavaju da dođu na vlast!”, dodala je ministarka Mesarović između ostalog, navodi se u saopštenju.

Uredništvo Jugpress-a saopštilo je da Ljiljana Stojanović nije uvredila ili omalovažavala žene generalno i da nije “napala” ministarku Milicu Đurđević Stamenkovski, kako se to uporno plasira u kampanji koja poziva na linč Stojanović i JUGpress-a, a koju vode dve ministarke i pojedini mediji.

„Kao što se na snimku može videti, Stojanović se nije bavila ocenom bilo čije sposobnosti da obavlja ministarski posao dovodeći to u kontekst kada je ko rađao ili nije rađao decu, što je apsolutno privatna stvar svake žene, kako onih koje proziva Stamenkovski da ’kasno rađaju’, tako i njena“, navodi se u saopštenju Jugpress-a, piše NUNS.

Nažalost, kako piše, novi incident je jos jedan slucaj potpune zamene teza i namernog targetiranja novinarki i novinara koji se usude da postave pitanja koja nisu unapred pripremeljena i pokusaj da se kritika rada javnih funkcionera preokrene u politicke kampanje promene vlasti.

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje zlonamerno spinovanje tabloida i učešće ministarki u kampanji protiv novinarke Ljiljane Stojanović

„Besmisleno je tražiti da tabloidi, koji ne priznaju Kodeks novinara Srbije i ne poštuju profesionalne standarde, zaustave kampanju linča protiv urednice Jugpress-a, ali napominjemo da je neophodno da država Srbija prestane da daje novac svih građana ovim medijima, preko medijskih konkursa i javnih nabavki Zahtevamo da javni funkcioneri preuzmu odgovornost za ono što izgovaraju i čine, da ne učestvuju u napadima na novinare optužujući ih za nešto što nisu rekli, već ovakve tekstove osude i ne podsticu. Ljiljana Stojanović nije ponižavala žene, kako ministarka Mesarović navodi, a sasvim sigurno joj nije cilj dolazak na vlast“, piše u saopštenju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend