09. okt 2024.

Globalna solidarnost: 12 meseci sa novinarima iz Gaze

Godinu dana nakon rata u Gazi, Međunarodna federacija novinara (IFJ) se osvrće na najkrvaviji period u istoriji novinarstva – najmanje 138 novinara mrtvih u Palestini, Izraelu, Libanu i Siriji tokom 12 meseci sukoba – i izuzetnu solidarnost koju su njene podružnice i pojedinci širom sveta ispoljili prema Sindikatu palestinskih novinara (PJS). Na ovu mračnu godišnjicu, IFJ obnavlja svoj poziv za prikupljanje sredstava za podršku novinarima i medijskim radnicima u Gazi u njihovoj svakodnevnoj borbi da izvještavaju o ratu i ostanu živi.

Izraelska kopnena invazija na Gazu, nakon smrtonosnog napada Hamasa 7. oktobra 2023. godine, uništila je skoro svaki aspekt života u enklavi. Najnoviji podaci govore o 41.000 ubijenih građana, uključujući najmanje 128 palestinskih novinara. Medijska infrastruktura je razbijena izraelskim vazdušnim napadima i nijedna redakcija nije ostala u Gazi.

Prema PJS, uništena je 21 lokalna radio stanica, 15 lokalnih i međunarodnih novinskih agencija, 15 TV stanica, 6 lokalnih novina, 3 emisiona tornja, osam štampanih medija i 13 medijskih institucija. Godinu dana samo lokalni novinari su mogli da izveštavaju o razaranju Gaze, zbog politike izraelske vlade terorisanja i ubijanja novinara i njene zabrane stranih medija. U ovom sumornom okruženju, solidarnost IFJ-a i njegovih pridruženih sindikata pomogla je da ostane otvoren jedini prozor na svetu u život u enklavi.

Centri medijske solidarnosti

Sunce jako bije, vetar duva kroz tanke zidove prekrivene portretima ubijenih kolega, dragocene flaše vode nagomilane su pored kompjutera. Novinari pune svoje mobilne, prave svoje članke, diskutuju u grupama o uglama njihovog sledećeg TV emitovanja. Okupljeni su da rade u Centru medijske solidarnosti IFJ-PJS u Kan Junisu, u južnoj Gazi, utočištu koje omogućava novinarima da izvrše svoju kritičnu misiju informisanja sveta.

„Kao sindikat smatrali smo da je neophodno da odgovorimo na sve veći broj novinara i medijskih radnika koji su ubijeni u Gazi od početka ovog tekućeg rata“, kaže Navjeet Sidhu, direktor Uniforovog međunarodnog odeljenja i Fonda za socijalnu pravdu. Unifor, jedna od kanadskih podružnica IFJ-a, i Norveška unija novinara bili su od suštinske važnosti da novinarima u Gazi pruže vitalni spas za rad, usred tekućih užasa: Centar medijske solidarnosti IFJ-PJS.

Osnivanje prvog centra u Kan Junisu, u južnoj Gazi, koje je omogućila kanadska i norveška sindikalna solidarnost, olakšalo je živote više od 500 raseljenih medijskih radnika, uključujući novinarku iz Gaze Nahil Al-Azbaki. „Izazovi u svetlu rata koji je u toku su značajni, uključujući poteškoće sa transportom, prepreke da se brzo stigne do mesta događaja i nedostatak internet konekcije, između ostalog. Međutim, centar nam je olakšao posao u pogledu internet konekcije i omogućio nam da se okupimo sa kolegama novinarima na jednom mestu“, kaže ona.

Na pitanje donatora zašto su se uključili u ovu inicijativu, globalna solidarnost je jednoglasna. „[Sindikati treba] da vide to kao čin solidarnosti, a ne dobročinstva. Sloboda štampe je globalno pitanje koje se tiče svih novinara i medija. Bezbednost novinara je osnovni deo ove slobode“, izjavila je Eva Stabel, koja je odgovorna za međunarodni rad Norveške unije novinara.

Uz pomoć UNESCO-a, IFJ i PJS su otvorili drugi centar u Deir Al-Balahu, u centralnoj Gazi, ali on nije ni blizu dovoljno. Rat i dalje besni, kao i potrebe novinara u Gazi na terenu.

Solidarnost IFJ podružnica i pojedinaca

Dana 26. februara, kada se sukob približavao svom petom mesecu, IFJ i mnoge podružnice širom sveta mobilisale su akciju za podršku novinarima i medijskim radnicima u Palestini, posebno njenim članovima PJS. Od Francuske do Maroka, Indije, Australije i daleko šire, kolege su minutama ćutanja odale počast ubijenim novinarima, a donacije su se slile Fondu za bezbednost IFJ kako bi pomogli onim hrabrim novinarima koji rizikuju svoje živote da bi izveštavali. Podržan donacijama iz celog sveta, IFJ Safety Fund je platio medicinsku opremu, baterije, hranu, gorivo, odeću i šatore za novinare u Gazi. Međutim, njihove potrebe rastu za nekoliko minuta i potrebna je dodatna pomoć.

Taj dan je bio jasna ilustracija značenja globalne solidarnosti. I tu se nije stalo.

Članovi IFJ-a su više puta pozivali na zaštitu novinara koji prate tekući prekogranični rat i osuđivali neviđeni broj poginulih novinara u Gazi.

Nakon početka rata, Nacionalni sindikat tuniskih novinara (SNJT) organizovao je javno okupljanje ispred svog sedišta, u znak solidarnosti sa palestinskim novinarima u Gazi. U januaru je bivši predsedavajući Parlamentarne grupe Nacionalne unije novinara (NUJ UK+I) Grahame Morris podneo parlamentarni Rani predlog pozivajući izraelske vlasti da odustanu od napada na novinare i prihvate potrebu da pomognu u deeskalaciji ciklusa nasilja koji je rezultirao u ljudskoj katastrofi. U februaru, Unifor u Kanadi pridružio se nacionalnim radničkim liderima u slanju zajedničkog pisma zvaničnicima kanadske vlade, pozivajući ih da preinače svoju odluku da suspenduju finansiranje UNRVA, a prethodno je donirao 9.000 evra Fondu za bezbednost IFJ. Sindikat hrvatskih novinara (SNH) pokrenuo je kampanju odajući počast palestinskim medijskim radnicima koji su izgubili živote kroz svakodnevne ilustracije.

U Irskoj se grupa članova NUJ okupila da bi organizovala kviz za podršku novinarima u Palestini koji je prikupio 2.300 evra. Stephen Bourke, jedan od organizatora, rekao je: „Irski novinari znaju da naše kolege u Gazi trpe nezamislivo, jer je njihov dom postao najopasnije mesto na svetu za članove medija“. U Australiji i Novom Zelandu, članovi Alijanse medija i umetnosti (MEAA) i “E tũ” su takođe prikupili 10.000 dolara donacija od pristalica opštijih kampanja za slobodu štampe kako bi podstakli davanje.

Neka dela ljubaznosti podstaknuta su sećanjima na preminule kolege koji su radili u Palestini ili u drugim zonama sukoba. Na primer, više od 3.000 evra je donirano u znak sećanja na Alija Mustafu, fotoreportera iz Toronta koji je ubijen u Siriji pre deceniju. Kolektiv organizovan u njegovo ime obeležava njegov rad i prikuplja sredstva od pristalica. I drugi iz sestrinskih Globalnih sindikata kao Međunarodne federacije transportnih radnika (ITF), koji su doprineli IFJ Safety Fund-u sa 3.500£, što je sjajan primer sindikalne solidarnosti.

Ovo su samo neki primeri bezbrojnih akcija koje su se odigrale u poslednjih 12 meseci; primeri šta znači globalna solidarnost.

Generalni sekretar IFJ Entoni Belandžer napisao je na tribini objavljenoj u različitim međunarodnim medijima. „Ogromna većina svetskih medija je praktično odsečena od velike vesti čiji ih svakodnevni užasi prolaze. Jedini dostupni izvori su im novinari koji su članovi PJS i IFJ, koji preuzimaju sve rizike da snimaju i fotografišu svojim telefonima. […] Novinari iz Gaze su odlučni da ispričaju svoju priču, a sve dok je to slučaj, dužnost je IFJ-a da ih podrži u tome na bilo koji način.

IFJ i njene podružnice nastaviće da ispoljavaju solidarnost i tvrde da masakri novinara moraju prestati i boriće se za pravdu za poginule kolege.

Donacije se mogu dati preko Donorboks-a ili uplatiti direktno Međunarodnom fondu za bezbednost:

RAČUN IFJ SAFETY FUND

IBAN: BE64 2100 7857 0052

Swift Bic: GEBABEBBXX


Izvor: IFJ

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend