09. okt 2024.

Šta kada članovi medijskih komisija projektu dodele veći broj bodova od maksimalnog?

Na pitanje šta će preduzeti, s obzirom na to da su članovi komisije koji su odlučivali o raspodeli sredstava na medijskom konkursu Pokrajine Vojvodina za dostupnost sadržaja ciljnoj grupi Zadruzi „Medijakult“ u jednoj kategoriji dodelili veći broj poena od maksimalnih 10, UNS iz Pokrajinskog sekretarijata ni nakon 14 dana nije dobio odgovor.

Iz Ministarstva pak navode da ukoliko protiv konačnog rešenja o raspodeli sredstava nije pokrenut upravni spor, “a utvrđeno je da je došlo do odstupanja od primene odredbi Zakona o javnom informisanju i medijima (ZJIM), kao i Zakona o opštem upravnom postupku (ZUP), organ koji sprovodi konkurs ima obavezu da postupi u skladu sa odredbama navedenih zakona”.

To, kako kaže advokat UNS-a Gordana Konstantinović, znači da rešenje kojim su sredstva dodeljena Medijakultu Pokrajinski sekretarijat može izmeniti imajući u vidu odredbe Zakona o opštem upravnom postupku – odeljak „Posebni slučajevi uklanjanja i menjanja rešenja“.

“ZUP pruža mogućnost da organi mogu da primene neka vanredna pravna sredstva i po službenoj dužnosti, a ne samo po zahtevu stranke”, objašnjava Konstantinović.

Iako se u kategoriji u kojoj se ocenjuje dostupnost medijskog sadržaja ciljnoj grupi može dati najviše 10 bodova, „Medijakult“ je od Branka Sančanina i Biljane Ratković Njegovan dobio 15, dok je od Miodraga Miljkovića dobio 20 poena. To su pokazale bodovne liste u koje je UNS imao uvid.

Kada bi za kategoriju dostupnosti sadržaja Zadruga “Medijakult” od svakog člana dobila maksimum poena, a ne više od toga, ukupan broj bodova iznosio bi 270 umesto 290. “Medijakult” u ovom slučaju ne bi bio drugi već 13. kandidat po broju bodova, a to bi uticalo na krajnju raspodelu novca.

Sadržina i forma bodovne liste data je na Obrascu 4 koji je sastavni deo Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, te je, kaže Konstantinović, nedopustivo da komisija daje veći broj bodova nego što je propisano.

“Kao što je nedopustivo da organ ništa ne preduzima, a ima saznanja da postoje nepravilnosti koje su prethodile donošenju Rešenja. A posebno što su te nepravilnosti oštetile druge učesnike konkursa, jer rang lista projekata na osnovu koje komisija predlaže iznose sredstava za svaki podržani projekat bi drugačije izgledala, a samim tim i iznos opredeljenih sredstava”, kaže Konstantinović.

Inače, kako je UNS više puta pisao, projektu proizvodnje sadržaja koji je, sudeći po ocenama članova komisije, dostupniji od potpuno dostupnog, svi članovi komisije su dodelili 10 od mogućih 15 poena za kapacitete iako će ga u celosti realizovati druga lica, jer predlagač za to nema kadrove i opremu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend