10. okt 2024.

Tužilac: Biće procesuirano kršenje odluke suda o isključenju javnosti iz suđenja za „Ribnikar“

Glavni javni tužilac VJT u Beogradu Nenad Stefanović je upozorio branioce, punomoćnike i oštećene, kao i medije da će biti procesuirano svako nepoštovanje odluke pravosudnih organa o isključenju javnosti iz postupka povodom prošlogodišnjeg masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

Tužilaštvo je podsetilo da je Stefanović 6. oktobra dao Prvom osnovnom javnom tužilaštvu obavezujuće uputstvo s nalogom da formira predmet i ispita povredu tajnosti postupka u vezi sa tim predmetom i očekuje da to tužilaštvo „procesuira i svaku sledeću povredu tajnosti“.

Javnost je isključena radi zaštite interesa maloletnih oštećenih u postupku.

Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu je naloženo da utvrdi kako je došlo do izlaska tajnih podataka iz ovog predmeta u javnost i da procesuira odgovorne.

Tužilaštvo je u utgorak saopštilo da je formiralo predmet radi ispitivanja povrede tajnosti postupka povodom iznošenja u medijima delova iskaza iz istrage maloletnog K.K. koga tužilaštvo tereti za ubistvo devet učenika i čuvara i ranjavanje šestoro dece maja 2023. u toj beogradskoj osnovnoj školi.

Tužilaštvo je navelo da će „pribaviti podatke i potrebna obaveštenja radi utvrđivanja da li se, i u radnjama kog lica, stiču obeležja krivičnog dela povreda tajnosti podataka ili nekog drugog krivičnog dela za koje se goni po službenoj duznosti“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend