11. okt 2024.

Šider o slobodi medija: Ne smemo da dozvolimo „male Putine“ u drugim zemljama

Evropski parlament ponovo je podržao nezavisne novinare i medije. U debati su se čule poruke da je ugroženo novinarstvo u EU i državama kandidatima za članstvo i da ga je potrebno zaštititi, kao jedan od ključnih stubova demokratije. O tome je evropski dopisnik N1 Nikola Radišić u Strazburu razgovarao sa austrijskim evroposlanikom Andreasom Šidereom.

„Ja sam političar, nisam istražitelj, ne mogu da dajem sud, ali vidim da ima puno pritiska i mislim da je sloboda medija ono o čemu treba da brinemo. Sloboda medija je važna za naše društvo, za funkcionalnu demokratiju… Mi smo u prošlom periodu glasali za zakon o slobodi medija, da pošaljemo snagu podrške, ali moramo biti svesni da postoji inostrano mešanje i da moramo da se pobunimo protiv toga“, navodi Šider.

Navodi da se o tom pitanju raspravlja godinama i da je sve gore i gore. „Jedno je sloboda medija, posebno državnih medija kao što su TV stanice u Mađarskoj i drugim zemljama, koje su pod pritiskom da novinari ne mogu da rade svoj posao, da ne smeju da postavljaju pitanja, da postavljaju kritička pitanja u vezi sa vladinom politikom. Imamo i problem ekonomske koncentracije. To znači da prijatelji premijera kupuju medije, novine, a onda daju otkaze novinarima koji im se ne sviđaju i koriste svoju moć da bi podržavali vlast. Ovo nije u interesu demokratije, jer demokratija znači da postoje političari sa različitim mišljenjima i novinari koji uvek moraju da postavljaju pitanja i stavljaju kontekst i analizu“, kaže sagovornik N1.

Šider navodi i da na društvenim mrežama ima mnogo dezinformacijama, da postoje sistemi koji su roboti i može da pomogne da se izvrši pritisak na novinare.

„Moramo da kažemo da vodimo računa, jer je to povezano sa ruskom agresijom na Ukrajinu. To je povezano sa antidemokratskim stvarima. Postoje Ankara ili Moskva, Budimpešta, Beograd, neka vrsta proxy habova koji organizuju sve te velike antidemokratske kampanje na internetu“, naveo je.

Kaže da je upoznao osta novinara iz Mađarske, sa Balkana, koji imaju osećaj da su pod pritiskom. Neki su dali otkaz, neki su otišli iz zemlje i pokušali da nađu novi posao, da rade kao novinari van zemlje, a neki su izabrali nešto drugo, jer su osetili veliki pritisak, navodi.

Kaže da se suočio sa velikim napadima premijera i predsednika, ali i sa društvenih mreža i robota i mašina, nakon srpskih izvora gde sam bio posmatrač i dao sam sliku koju su imali svi posmatrači.

„Neke od ovih društvenih medija sam odveo na sud i pobedio sam pred sudom. Tako da mislim da je važno da bude jasno da postoje neke linije koje ne smemo preći“, dodao je.

Šider kaže da je novac sredstvo kojim se vrši pritisak na medije, ali imate i vlast koja podržava te medije. „Mislim da u EU moramo da imamo transparentan način gde imamo državne službe i da vlast podržava nezavisnost novinara. A postoje i donacije države – one moraju da se prate i da se podjednako daje taj novac. Nije dobro da neki medij koristi državni novac koji je novac svih građana, za njihovo predstavljanje moći. Već smo to videli u prošlosti. Videli smo i u Rusiji kako je Vladimir Putin preuzeo medije i javno mnjenje, uništio opoziciju i postavio sebe i predstavlja veliki problem za svetsko društvo. Ne smemo da dozvolimo da „mali Putini“ u drugim zemljama rade to isto“, naveo je.

Za dezinformacije kaže da misli da su plod kombinacija Moskve, Budimpešte, krajnje desnice, Le Pen, ili iz Austrije (…) finansijskih dotoka i tehničkih dotoka i da je to „način na koji funkcionišu“.

„Postoji puno dezinformacija, zloupotreba reči, često govore o slobodi, ali kada vidite šta rade – to je protiv slobode. Često govore o društvenoj bezbednosti, ali oni to uništavaju. U stvari to su aristokrate koji rade samo za sebe. Vidimo, imamo dokaze, na primer, Ibica video vicekancelara Austrije koji govori o tome da će prodati celu zemlju. To je realnost, oni zloupotrebljavaju reči, moramo to da kažemo. Ali ono što je važno, mi smo ubeđene demokrate i moramo da se držimo demokratskih pravila. Moramo da kažemo da želimo demokratiju i platformu demokratije, a to je da se borimo protiv anti-demokrata. Da se borimo demokratskim načinima protiv njih“, naveo je Šider.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend