14. okt 2024.

Struka zabrinuta da su izmene Krivičnog zakonika atak na ljudska prava, ministarka tvrdi – mnogo je benefita

Ako bi bile usvojene izmene Krivičnog zakonika, "objavljivanje materijala kojima se savetuje izvršenje krivičnog dela", biće kažnjivo. Stručnjaci to prevode na jezik laika i kažu - moći će da optuže čoveka za šta im padne na pamet. I to nije jedina predviđena izmena Krivičnog zakonika koja brine struku i navodi na zaključak da je na delu dodatno ugrožavanje ljudskih prava.

Unsplash

„Vi lažete i varate, lažete i varate tri dana ljudi“, poručila je predsednica skupštine na sednici o litijumu.

Ovakve reči uskoro bi mogle biti kažnjive. Ukoliko budu usvojene predložene izmene Krivičnog zakonika, kojima se uvodi novo krivično delo.

„Kaznom iz stava 1 kazniće se i ko neovlašćeno spreči ili ometa objavljivanje putem medija informacije od javnog značaja, ili ko zbog objavljivanja takve informacije ili mišljenja grubim vređanjem ili zlostavljanjem, drskim ili bezobzirnim ponašanjem značajno ugrozi spokojstvo lica koje je informaciju ili mišljenje objavilo“, navodi se u izmeni Krivičnog zakona.

Predsednik Srbije pitao je početkom godine novinarku N1 čime je uvredio.

Novinarka N1: Vašim izjavama, nije za Vas uvreda da vam neko kaže da lažete?

Vučić: „Pa kad ste lagali, šta da Vam kažem“.

„Krivična batina ima dva kraja, pa bih ja zaista pitala ministarku da li bi predsednik Republike koji veoma često daje uputstva novinarima i opštoj javnosti kako se vrši krivično delo uvrede, pošto vređa svoje sagovornike da li bi on mogao da odgovara za ovo novo krivično delo“, kaže profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić.

Novo krivično delo nije jedina novost. Osim što prosvetarima i medicinskim radnicima sledi posebna zaštita, a silovateljima strože kazne, pojedine odredbe izazivaju zabrinutost da će dodatno ograničiti ljudska prava i slobode.

„To što se predlaže u krivičnom zakonodavstvu pomaže autoritarnoj vlasti daleko više nego što država poštuje postojeća ljudska prava“, upozorava Rakić Vodinelić.

Pravnik NUNS Rade Đurić pojašnjava da se radi o dva sistemska propisa „koji su do te mere ključni za ostvarivanje ljudskih prava u Srbiji, koja su opet do te mere bila sporna i predviđaju određene izmene za koje se plašimo da će zaista da uruše mukom stečena ljudska prava“.

Novine predviđaju i da se – kriminalizuje objavljivanje materijala kojima se savetuje izvršenje krivičnog dela. Moguća korupcija u javnim nabavkama se neće istraživati, ako je vrednost manja od pet miliona dinara. Sud ponovo uzima aktivnu ulogu i tamo gde tužilac nije uspeo da u dovoljnoj meri dokaže optužnicu, on pronalazi dokaze.

„Moguća je i druga vrsta zloupotrebe, a da sudija pomogne pod znacima navoda okrivljenom, jer imamo recimo i postupke koji se vode protiv nekih VIP okrivljenih, setimo se samo slučajeva Jutke, Simeonovića i tako dalje, pa moguće je i obrnuto – da dođe do olobođenja usled te pod navodnicima pomoći sudije“, ocenjuje Rakić Vodinelić.

Zbog svih kontroverzi, stručnjacu predlažu da javna rasprava traje duže od mesec dana. Ministarka pravde Maja Popović ne vidi razlioge za to. U razgovoru za Politiku tvrdi da predložene izmene imaju mnogo benefita, a da posebne sankcije slede i za podsticanje na kriminal.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend