14. okt 2024.

Ponovo obračun sa nezavisnim novinarima: Brnabić svakodnevno targetira medije iz grupacije UM

Da najviši državni funkcioneri targetiraju novinare Junajted medie nije novost, menja se samo intenzitet napada. Kad zatreba, medije izjednačavaju sa svojim političkim protivnicima. A ovog puta - predsednica Narodne skupštine kaže da prizivaju građanski rat. Razlog? Izveštavanje o sednici o litijumu i citati opozicionih lidera i aktivista.

Za svašta su nekada premijerka, sada predsednica Skupštine i njene kolege optuživali novinare Junated medije. Otišla je Ana Brnabić sada dalje, čini se do ekstrema.

Dok je branila litijum, na mrežama je pisala o tome da grupacija kojoj pripada i N1 priziva sukobe. Uočila je to u prenošenju reakcija opozicije i eko-aktivista na dešavanja u parlamentu.

„Najoštrije osuđujem pozive na građanski rat kojima svedočimo u poslednjih 48 sati. Srbija je demokratska država, koja ima svoj Ustav, zakone i institucije“, navodi predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić.

Sa Iksa je prešla u televizijski studijo otvoreno provladinog Informera.

„Dakle, ovo je naslovna strana Danasa“, priča Brnabić.

Novinarka: Samo držite malo da zumiraju…

„Litijumski rat će se nastaviti na ulicama. Dakle, potpuno jasan poziv na građanski rat“, dodaje.

Svratila je u još jednu medijsku kuću gde se o vlasti govori samo u superlativu. O kritičarima te vlasti sve najgore. Da poruke stignu gde god mogu putem nacionalne frekvencije.

Ovog puta imala je i pomoćnike.

Dragan Vučićević (urednik Informera): Na naslovnoj strani Danasa imate reč rat.

Brnabić dodaje print naslovnice: Evo…

Vučićević: Litijumski rat nastaviće… Ej, alo, vi prizivate rat. Imate Petkovića, Ćutu, svi oni govore o ratu.

Brnabić: Postoji tu jedna piramida, gde vi imate u stvari, vama je Dragan Šolak vlasnik opozicije. I cela ideja je da oni pokušaju nekako uz tu medijsku podršku i njegovu koncepciju da svrgnu Aleksandra Vučića.

Suzana Vasiljević (savetnica predsednika za medije): Izazivanjem panike i poništavanjem svega što je Aleksandar Vučić uradio.

Ovakav narativ vlasti izuzetno je opasan, upozorovaju u Nezavisnom udruženju novinara Sbije, te dodaju – na žalost, profesionalni mediji na to su navikli.

„I mi stalno ponavljamo da je takav narativ nešto što podstiče dalje nasilje nad novinarima u Srbiji, zemlji gde je nekažnjivost napada i pretnji novinarima na jako visokom nivou“, smatra Tamara Filipović iz NUNS-a.

Novinarki Sandri Petrušić sve je jasno – zapravo je problem istina.

„Bilo koji disonantan ton je sada neprihvatljiv. A onda se o tome govori na način na koji oni govore sve, mislim – Šolak, Đilas, pre je bio Mišković… Izvučeš neko ime i aj sad“, rekla je novinarka Radara Sandra Petrušić.

Za tvrdnje da neko poziva na građanski rat advokat Božo Prelević kaže:

„To su najobičnije gluposti u kojim oni pokušavaju, glasajući za trovanje, da one koji su protiv trovanja, da ih naprave neprijateljima države“.

Ali i pravljenje neprijatelja nekad mora da se odloži – recimo zbog reklama.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend