15. okt 2024.

Jovanović: Nisam zadovoljan visinom kazne, ali mi zaslužen odlazak Simonovića u zatvor daje satisfakciju da pišem dok me ruke služe

„Došlo je vreme da pravosuđe konačno počne da radi svoj posao i štiti novinare. Meni je milo zbog mladih, jer će nakon ovoga moći slobodnije da pišu. Simonovića i ostale je stigla zaslužena kazna, ali ja nisam zadovoljan njenom visinom“, rekao je novinar portala Žig info Milan Jovanović za UNS nakon što je, kako dodaje, saznao da je Dragoljub Simonović na izdržavanju zatvorske kazne u KPZ Požarevac, a Igor Novaković i Vladimir Mihailović u KPZ Padinska skela.

Snimak ekrana, N1

Bivši predsednik GO Grocka, Dragoljub Simonović se, kaže Jovanović, prošlog ponedeljka javio na izdržavanje četvorogodišnje kazne zatvora zbog paljenja njegove kuće. Svi zahtevi da odloži izdržavanje su Simonoviću, kako dodaje Jovanović, odbijeni.

Inače, bivšeg predsednika Opštine Grocka Dragoljuba Simonovića Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na četiri godine zatvora jer je podstrekivao druge osuđene da zapale Jovanovićevu imovinu. Sud je smanjio zatvorsku kaznu za godinu dana u odnosu na prvostepenu presudu. Simonoviću je izrečena i novčana kazna od 100.000 dinara.

Osim Simonovića, osuđen je Vladimir Mihailović, i to na tri godine zatvora i novčanu kaznu od 100.000 dinara.

Igor Novaković osuđen je na kaznu zatvora od dve i po godine, dok je Aleksandar Marinković, koji se nalazi u bekstvu, kao direktni izvršilac osuđen na kaznu zatvora od četiri godine i novčanu kaznu od 100.000 dinara.

Sada, nakon 57 ročišta kojima je prisustvovao i pravosnažne presude, pokrenute su prijave za obeštećenje. Ipak, nemoguće je, kaže Jovanović, obeštetiti uništene uspomene.

„Od 2018. godine za mene je počeo neki novi život koji se odvijao od sudnice do sudnice, od jedne lekarske ordinacije do druge. Supruzi i meni je zdravlje narušeno. Izgubio sam sve što sam godinama sticao. Sa tim požarom izbrisana je moja prošlost. Sve drage uspomene su uništene – porodične fotografije predaka, prva pisma i prva slova mojih unučadi“, dodao je on.

Ipak satisfakciju mu daje to što će, kako smatra, ova zatvorska kazna promeniti odnos moćnika prema novinarima.

„Verujem da će se bahati političari nakon ove presude malo štrecnuti i da će biti manje napada na novinare. Ja i dalje pišem, ne stajem. Pisaću dok sam god bistrog mozga i dok me god prsti služe“, dodao je.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend