22. okt 2024.

Lokalne skupštine u Vojvodini pod velom tajne, SNS krije svoj rad: Televizijskih prenosa sednica nema, a novinarima ulaz zabranjen

Praćenje lokalnih skupština širom Vojvodine nakon poslednjih izbora i vraćanja opozicije u klupe, gotovo je pa nemoguće.

Foto: Oslobodimo Vrbas

Srpska napredna stranka je tokom leta i konstituisanja novih saziva, dodatno zategla kaiš, pa o onome šta se dešava na sednicama lokalnih skupština koje najdirektnije utiču na život građana, može se saznati samo iz dobro istabanih priloga na režimskim televizijama i radio stanicama.

Naravno u tim propagandnim tizerima sve pršti od rada i progresa, a problema jednostavno nema.

Nije da su sednice i poslednjih godina mogle tako lako da se prate, ali trenutno su gotovo pa tajne.

Tako recimo građani Vrbasa ne mogu saznati zašto kasni grejna sezona, kako je to lokalno preduzeće zapalo u blokadu, ali i gde je nestalo 300 miliona dinara koje je ova opština dobila za kapitalna ulaganja?

Odgovori na postavljena poslanička pitanja ne mogu da se čuju, jer prenosa sednica nema.

Zapravo ima ga jedino na internetu, na stranici opštine, ali samo ako koristite već pomalo zaboravljenu Mozilu. Ipak, ako se skupi više ljudi, veza na ovoj stranici „puca“ i zasedanje se više ne može pratiti.

No, ovakav prenos je po mišljenju predsednice Skupštine opštine Vrbas Tijane Aleksić, dovoljan da se ispuni zakonski minimum koji su oni kao Skupština dužni da učine i ispoštuju poslovnik.

Ipak, tu nije kraj skrivanju rada Skupštine. Štaviše, novinarima nije dozvoljen pristup praćenju sednica.

Odnosno jeste samo odabranima, a oni koji nisu po meri lokalnih funkcionera i već famoznih SNS koordinatora, akreditaciju ne mogu da dobiju.

Kada je pojedinim kolegama iz lokalnih medija odbijena akreditacija, pokušali smo da se akreditujemo za praćenje sednice Skupštine u Vrbasu.

Procedura je komplikovanija nego kada smo se akreditovali za dolazak tada princa Čarlsa u Srbiju. Mora da se zalepi logo firme (?!), zamoli, potpiše, te isprinta sve na papir i odnese lično u Vrbas na pisarnicu Skupštine.

Postojanje mejla očigledno se svesno ignoriše, jer se i na ovakav način pretpostavljamo ispunjava zakonski minimum, ali i dodatno, što da ne, zamajava medijske kuće.

Očekivano, akreditacija nam nije odobrena, a odgovore na pitanja zašto je to tako i zbog čega ne možemo da pratimo rad Skupštine opštine Vrbas, čekamo više od nedelju dana.

Dragan Stijepović, šef odborničke grupe „Oslobodimo Vrbas“, kaže da je razlog jasan, odbornici iz redova vlasti ne mogu da pariraju kolegama iz opozicije tokom sednica, „neubedljivi su i često u raspravama ispadaju smešni“.

– Ljude koje su postavili u Skupštinu nemaju kapacitet da se time bave. Kada bi postojao prenos, građani bi videli šta se tu dešava, kako izgleda sučeljavanje dve strane. Ovako, oni u svojim medijima plasiraju propagandne priloge na koje mi ne možemo da odgovorimo. Prvo što su naprednjaci uradili kada su došli na vlast u Vrbasu bilo je ukidanje lokalne televizije. Mi prenose zasedanja Skupštine nemamo već deset godina – kaže Stijepović.

Kako objašnjava, sednicu snima jedna lokalna televizija, ali to se nigde ne emituje, odnosno snimku mogu da vide samo ljudi iz SNS-a.

Sa druge strane, kako kaže nas sagovornik, dinamika u samoj Skupštini se menja, „Oslobodimo Vrbas“ je sa 11 odsto glasova koliko je imao ranije, ove godine skočio na 28 odsto i ima značajan broj odbornika.

– Akreditaciju dobija samo televizija Bačka koja snima sednice za potrebe SNS-a i dvoje novinara iz lokalnih novina. I to je po predsednici Skupštine takođe ispunjen minimum praćenja rada po poslovniku. Nas zanima koliki je maksimum? Gde to piše? Zašto drugi novinari ne mogu da prate sednicu? I ko to odlučuje koji novinar može da prisustvuje, a koji ne? To je klasična diskriminacija. Mi smo na poslednjoj sednici doneli svoju kameru i napomenuli da ćemo je fizički braniti ako pokušaju da je uklone iz sale – nastavio je on.

Nije drugačije ni u drugim mestima po Vojvodini. Njihove komšije Kuljani, takođe nemaju prenose sednica, pa se opozicija organizovala i sama snima svojom kamerom.

Sličnu ideju imali su i predstavnici opozicije iz grupe građana „Moj Bač“ iz Bača, kada su angažovali snimatelja za konstitutivnu sednicu ove opštine.

Ali na pauzi, neko je iz skupštinske sale ukrao kameru i ona do danas nije pronađena! To što su profesionalnog snimatelja ostavili bez sredstava za rad i mogućnosti da prehrani svoju porodicu, nikog izgleda u Baču nije briga.

Ko je ukrao opremu za snimanje ne zna se i posle par meseci, a zavet ćutanja vlada kako od strane odbornika SNS-a koji su bili u sali kada je nestala kamera i stativ, tako i od strane policije.

Zdravko Vulin, osnivač ove Grupe građana, ističe, da su kameru doneli zato jer iako je sprovedena javna nabavka i izabrana je TV kuća koja će prenositi sednice, iz razloga koje zna samo vlast, taj ugovor se ne potpisuje i sednice se ne prenose, niti snimaju.

Tako građani ove opštine, o radu Skupštine u 21. veku mogu da se informišu iz kako objašnjava, „nepouzdanih radio prenosa“.

– Mi insistiramo da se za svaku sledeću sednicu obezbedi TV prenos, kao i da oni koji su ukrali kameru odgovaraju po zakonu – dodao je Vulin.

Ljubinko Petković, odbornik opozicije u Skupštini opštine Žitište, kaže da je identična situacija i u Banatu, sednice se snimaju, ali i nigde ne prenose, a mogu da ih pogledaju samo odbornici SNS- a.

– Ne dobijamo čak ni tonski zapis sa sednica iako smo više puta to zahtevali. Prenos ne ide direktno, nego oni posle sklapaju šta njima ogovara i onda puštaju isečke po lokalnim naprednjačkim televizijama. U tim prilozima nas naravno nema. Građani tako ne mogu da vide koliko smo mi zapravo dominantni i koliko odbornici SNS-a prave grešaka, gafova i koliko nemaju odgovore na naša pitanja. Mi snimamo šta možemo preko mobilnih telefona i posle to objavljujemo na društvenim mrežama, to nam je jedina mogućnosti – izjavio je Petković.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend