24. okt 2024.

Al Džazira osudila ‘neutemeljene’ optužbe Izraela protiv novinara

Medijska mreža Al Džazira osudila je izraelske “neutemeljene optužbe” da su šestorica njenih novinara koji izvještavaju iz opkoljenog sjevernog pojasa Gaze “teroristi”.

Medijska mreža u srijedu je žestoko osudila “neutemeljene optužbe” izraelske vojske, koja je u objavi na mreži X opisala neke od dopisnika Al Džazire na arapskom jeziku kao “operativce” koji rade za oružano krilo Hamasa, i šire “propagandu ” grupe u opkoljenoj i bombardovanoj enklavi.

Šest imenovanih novinara su Anas al-Sharif, Talal Aruki, Alaa Salama, Hosam Shabat, Ismail Farid i Ashraf Saraj.

Mreža vidi optužbe “kao očit pokušaj da se ušutka nekolicina preostalih novinara u regiji, čime se surova stvarnost rata prikriva od publike širom svijeta”, stoji u saopćenju.

“ Al Džazira kategorički odbacuje prikazivanje naših novinara kao terorista od strane izraelskih okupacijskih snaga i osuđuje korištenje izmišljenih dokaza”.

Mreža je primijetila da su izraelske snage u Gazi prošle godine ubile više od 100 novinara i medijskih radnika “u pokušaju da ušutkaju glasnika”.

Napadi na Al Džaziru

Prošlog mjeseca izraelske snage izvršile su raciju u uredu Al Džazire u Ramallahu na okupiranoj Zapadnoj obali i naredile njegovo hitno zatvaranje nakon odluke kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u maju 2024. da ugasi Al Džaziru u Izraelu.

Izraelske snage ubile su najmanje tri novinara Al Džazire u Gazi od oktobra prošle godine.

U julu su novinar Al Džazire Ismail al-Ghoul i njegov snimatelj Rami al-Rifi ubijeni u izraelskom zračnom napadu na izbjeglički kamp Shati, zapadno od grada Gaze. Dvojac je nosio medijske prsluke, a na vozilu su imali znakove za identifikaciju kada su napadnuti.

U decembru je novinar Al Džazire Samer Abudaqa ubijen u izraelskom napadu na Khan Younis na jugu Gaze. Šef ureda Al Džazire za Gazu, Wael Dahdouh, također je ranjen u tom napadu.

Dadouhova supruga, sin, kći i unuk ubijeni su u izraelskom zračnom napadu na izbjeglički kamp Nuseirat u oktobru prošle godine.

U januaru je Dahdouhov sin Hamza, koji je također bio novinar Al Džazire, ubijen u izraelskom raketnom napadu na Khan Younis.

Prije rata u Gazi, veteransku dopisnicu Al Džazire Shireen Abu Akleh-u bile su izraelske snage dok je izvještavala o izraelskom napadu na Jenin na Zapadnoj obali u maju 2022. godine.

Iako je Izrael priznao da je jedan od njegovih vojnika vjerovatno ubio Abu Akleh, nije pokrenuo nikakvu krivičnu istragu o ubistvu.

Izraelski rat protiv Gaze najsmrtonosniji za novinare

Prema Odboru za zaštitu novinara (CPJ), najmanje 128 novinara i medijskih radnika ubijeno je u izraelskim napadima u Gazi od početka rata.

Organizacija za zaštitu slobode medija saopćila je prošle godine da je izraelski rat protiv Gaze najsmrtonosniji u modernoj historiji za novinare.

U svom izvještaju CPS je skrenuo pozornost na ono što je nazvao “očiglednim obrascem ciljanja novinara i njihovih porodica od strane izraelske vojske”.

Palestinski novinari u Gazi nastavljaju raditi u teškim uvjetima, suočavajući se s stalnim bombardiranjem, raseljavanjem i mogućim napadima od strane izraelskih snaga.

Al Džazira je u svom saopćenju pozvala međunarodnu zajednicu da djeluje s “najvećom hitnošću” kako bi zaštitila živote šestorice novinara, dodajući da čvrsto stoji pri svom uvjerenju da “novinarstvo nije zločin”.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend