24. okt 2024.

Mališić o napadu Šapića na novinare N1: To je manir vlasti – da novinare doživljavaju kao servis za promociju svojih aktivnosti

“Šapić kaže da je Sovilj napravio prilog kako on hoće. Naravno da je novinar napravio prilog onako kako on vidi stvarnost i ključne teme", izjavila je glavna urednica “Radara” Vesna Mališić povodom napada gradonačelnika Beograda na novinara N1 Miodraga Sovilja. Komentarišući to što je Šapić napao lično Sovilja, ona je rekla da je to manir i Aleksandra Vučića. Dodala je da je manir vlasti i da "novinare doživljavaju kao sopstveni servis za promociju njihovih aktivnosti”.

Srpska napredna stranka obeležava 16 godina postojanja. Odnos prema medijima je ono što je obeležilo vladavinu ove stranke. Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić danas je sazvao konferenciju za novinare samo da bi se razračunao sa reporterom N1 Miodragom Soviljem.

“U ovome što smo videli, sadržano je ono kako gospodin Šapić i ove vlasti razumeju posao medija. Dakle, Šapić kaže da je Miodrag Sovilj napravio prilog kako on hoće. Naravno da je novinar napravio prilog onako kako on vidi stvarnost i kako vidi taj razgovor i ključne teme. Ima pravo da ih komentariše”, rekla je za N1 Vesna Mališić.

Dodala je da prilog Miodraga Sovilja nije bio intervju sa Šapićem, što bi ga obavezalo da kako je rekla “pusti svaku reč” koju je izgovorio gradonačelnik Beograda.

“To je prilog koji je napravljen povodom konferencije u kojoj je gradonačelnik izneo informacije koje su novinaru bile potrebne da bi nešto kritički rekao o onome što on radi”, kazala je Mališić.

Ona je dodala da se ono što Aleksandar Šapić, kako je rekla, “radi ovom gradu” vidi svakog dana.

“To vidimo svakog dana. To vide i oni koji se voze autobusom, i oni koji se voze automobilom ili šetaju i vide kako izgleda centar grada. On mora da razume da je kritika nešto što je legitimno i normalno”, naglasila je Mališić.

Vučić napravio medijsku scenu po svojoj meri

Ona je ocenila da su ključne teme kojima bi trebalo da se javnost u Beogradu bavi  –  kako funkcionioše glavni grad i kakav je gradonačelnik Aleksandar Šapić.

“To je jedna tema, a druga je kakav je njegov odnos prema medijima. Tu se preliva odnos cele stranke prema medijima i kako oni razumeju posao novinara… To je manir vlasti, da novinare doživljavaju kao servis za promociju svojih aktivnosti”, kazala je Mališić.

Ona je rekla da je Aleksandar Vučić uspeo da napravi medijsku scenu po svojoj meri.

“Da ovo što mu ne odgovara gurne u ćošak, da proba da na sve načine to satanizuje, a da pred svetom kaže – mi imamo razne televizije koje su malo kritične prema vlastima. Dakle, da napravi blefiranje medijske scene.  Mislim da će se to ubrzavati pred dolazak Ursule fon der Lajen i tih para koje nam se smeše i stoje nad svim postupcima ove vlasti”, ocenila je Vesna Mališić.

Vlasti procenile – što je gore u Srbiji, oni bezbrižnije vladaju

Komentarišući to što je Aleksandar Šapić napao lično Miodraga Sovilja, ona je rekla da je to dugo radio i Aleksandar Vučić.

“On je imao manir da ljude proziva i ne samo na konferencijama za novinare. Dakle, na razne načine da proziva ljude jer su nešto rekli i da na taj način targertira ljude. Mislim da je Šapiću dozvoljeno da to tadi… Dakle, da je procenjeno da je to korisno, da im to donosi glasače. Moja glavna teza je da je vlast procenila – da što je gore u Srbiji, da oni bezbrižnije vladaju. Mislim da je to naša tragedija”, rekla je Mališić.

Posledice toga su, dodala je Mališić, toliko velike, da građani Srbije više ne vide koliko se društvo, kako je rekla “pretvorilo u nešto što je daleko od civilizovanog života”.

“Mi više ne prepoznajemo da to što radi Aleksandar Šapić nije normalno”, naglasila je Vesna Mališić.

On je rekla da se, od kada je Srpska napredna stranka na vlasti, postepeno dolazilo do stanja u kojem se sve granice pristojnosti u javnom prostoru prelaze.

“Postepeno smo došli do toga. Aleksandar Vučić je na početku govorio da će se otvoriti prema medijima. Mi smo 2016. godine napravili intervju sa njim i imali smo njegove autorske tekstove. Dakle, on je lagano izbacivao sve ono što mu smeta i što je kritički ton i pokušavao je da Srbiju pretvori u svoju sigurnu kuću u kojoj će imati svoju i levicu i desnicu, svoje analitičare, televizijske debate u kojoj će da fingiraju i jedni i drugo, a da suštinski rade za njega”, navela je Mališić.

Dolazi kraj tolerancije

Dodala je da vlasti u Srbiji tako razumeju medije i demokratiju.

“Mislim da lagano dolazi kraj toj vrsti potpunog tolerisanja. Jer, Evropa je dugo sve to tolerisala. Ono što se radi medijima, je samo primer onoga šta se radi celom društvu. Jer to se radi i javnim preduzećima i raznim firmama”, rekla je Mališić.

Danas je u poseti Srbiji premijer Poljske Donald Tusk, a sutra dolazi predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

“Vučiću ide na ruku geopolitička situacija, u kojoj on može da manipuliše raznim stvarima. Dakle, da manipuliše odnosom prema Rusiji, namigivanjem prema BRIKS-a, u isto vreme obećavajući se Evropi, odakle dolaze neke pare u planu razvoja”, navela je Mališić.

Ona je ocenila da je dobro to što je za novog izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju izabran Tonino Picula koji je veoma kritičan prema vlastima u Srbiji.

“Mislim da je to jako dobro, jer će sada, posle Bilčika koji je bio veoma blagonaklon prema ovim vlastima, Evropski parlament mnogo bolje sagledavati ono što se dešava u Srbiji… Tako da ćemo, čini mi se, videti jedan malo drugačiji odnos Evrope prema onome što je ovde najvažnije, a to su ljudska prava, medijska prava, ono što je istinski život u Srbiji”, zaključila je za N1 glavna urednica “Radara” Vesna Mališić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend