23. apr 2015.

NUNS i NDNV osudili napad na novinare

ndnv-nuns_660x330Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije su danas osudili napad člana šidskog Opštinskog veća Dušana Stefanovića na ekipu Sremske televizije i zatražili od nadležnih da hitno procesuiraju ovaj slučaj i kazne napadača

Član Opštinskog veća Šida Dušan Stefanović jutros je vređao i psovao novinarku i snimatelja Sremske televizije, preteći da će im „razbucati kamere“, dok su oni obavljali svoj novinarski zadatak.

„Smatramo da ovaj Stefanovićev postupak rečito govori da on nije adekvatna osoba za obavljanje odgovornih poslova, te da bi bilo neophodno da čelnici šidske opštine pokrenu postupak njegovog razrešenja“, piše u saopštenju novinarskih udruženja.

Ekipa Sremske TV je istraživala priču o rezultatima konkursa za javno informisanje na teritoriji opštine Šid i od Stefanovića su pokušali da dobiju izjavu o toj temi.

„NUNS i NDNV će o ovom slučaju obavestiti domaće i međunarodne organizacije za zaštitu medijskih sloboda i ljudskih prava, a kolegama pružiti punu podršku u zaštiti njihovih prava“, poručila su udruženja.

Osuda stigla i iz Ministarstva

Ministarstvo kulture i informisanja najoštrije je danas osudilo napade na novinare koji su se dogodili u Novom Pazaru i Šidu i očekuje da će počinioci biti procesuirani i primereno sankcionisani u skladu sa zakonom.

„Ministarstvo kulture i informisanja i ovom prilikom iskazuje privrženost principima slobode i nezavisnosti medija i zaštiti novinara od bilo koje vrste nasilja“, piše u saopštenju.

Dodaje se da su takav stav i opredeljenje Ministarstva i Vlade Srbije potvrđeni i na nedavnoj Međunarodnoj konferenciji o zaštiti bezbednosti i integriteta novinara, koja je održana u Beogradu tokom predsedavanja Srbije OEBS-u.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend