16. mar 2015.

Prekršajni postupka protiv odgovornog u Teleprompteru

ministarstvo kultureMinistarstvo kulture i informisanja pokrenulo je prekršajni postupak protiv odgovornog lica u veb portalu Teleprompter, zbog objavljivanja fotografije maloletnog sina premijera Aleksandra Vučića, čime je grubo prekršen Zakon o javnom informisanju i medijima.

Ministarstvo navodi da Zakon o javnom informisanju i medijima propisuje da se maloletno lice ne sme učiniti prepoznatljivim u informaciji koja može da povredi njegovo pravo ili interes.

Pored toga, navodi se, u tekstu objavljenom na sajtu Teleprompter „Vučićev sin se bahati u najskupljim beogradskim klubovima!”.

Ministarstvo smatra da je zbog toga prekršena i odredba Zakona o javnom informisanju i medijima koja nalaže da se, u cilju zaštite slobodnog razvoja ličnosti maloletnika, posebno se mora voditi računa da sadržaj i način distribucije medija ne naškode moralnom, intelektualnom, emotivnom ili socijalnom razvoju maloletnika.

„Objavljivanjem ovakvih sadržaja, portal Telepromter, ne samo da se svrstava među one koji najdrastičnije odstupaju od profesionalnih i etičkih standarda novinarstva, nego se i diskvalifikuje kao ozbiljan i pouzdan medijski izvor”, piše u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja najoštrije osuđuje svaki pokušaj kršenja medijskih zakona, pogotovo u slučajevima u kojima postoji opasnost ugrožavanja bezbednosti maloletnih lica i ocenjuje da je ovakvim tekstovima na najgrublji način prekršen i Kodeks novinara Srbije, koji propisuje etičke standarde profesionalnog postupanja novinara.

Ministarstvo je ponovo pozvalo strukovna udruženja i samoregulatorno telo da blagovremeno reaguju u svim slučajevima objavljivanja nedozvoljenih medijskih sadržaja, kao i da nastave da rade na podizanju kvaliteta sadržaja i jačanju profesionalizma u medijima.

Novinarska udruženja protestovala su zbog objavljivanja fotografije maloletnog sina premijera Aleksandra Vučića na veb portalu Teleprompter.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend