02. sep 2016.

SAD uznemirene: ​Asanž objasnio odnos između Vikiliksa i Rusije

Julian_Assange_(1)Novinarka je Asanža pitala da li je slučajnost to što su od objavljenih tajnih informacija o SAD korist imale druge zemlje poput Rusije

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž je svojim odgovorom na pitanje da li njegova organizacija radi zajedno sa Rusijom zbunio novinarku lista The New York Times Džo Bejker, piše Ruska Reč.

Juče je The New York Times na svom profilu na Fejsbuku objavio onlajn-intervju sa Asanžom. Novinarka je Asanža pitala da li je slučajnost to što su od objavljenih tajnih informacija o SAD korist imale druge zemlje, na primer Rusija.

Asanž je zamolio Bejker da ponovi pitanje, a kada je ona to učinila, rekao je: „To je apsurd. To bi bilo isto kao kada biste, ako New York Times nešto objavi, pitali ’A hoće li Putin koristiti ove navode’. Smešno!”

Osim toga, Asanž je pitao novinarku da li bi New York Times objavio otkrivene informacije o Nacionalnom komitetu Demokratske partije ili bi ih radije zadržao dok ne prođu izbori. Bejker se prvo zbunila i pokušala da izbegne pitanje, ali je zatim priznala da nije sigurna da bi njen list objavio te podatke.

„Mi, naravno, pišemo o podacima o Nacionalnom komitetu Demokratske partije. Ne mogu da govorim za ceo list”, priznala je novinarka.

„Zaista se nadam da bi New York Times to objavio. Mislim da je moguće da bi neke priče objavio, a neke možda i ne bi…” , izjavio je Asanž, aludirajući na podršku koju ovaj američki list pruža Hilari Klinton.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend